A fapellet nem csak otthoni fűtésre alkalmas , hanem egy német kenyérsütő mester egy sajátos koncepcióban bebizonyította, hogy az ő pellettüzelésű, csúcstechnológiájú kemencéje egy új korszakot nyit meg a pelletfűtésben és a kenyérgyártásban egyaránt.

KÉZMŰVES TRADICIÓ ÉS A MODERN TECHNOLÓGIA KAPCSOLATA

A Wachtel cég ajánlásában BONFIRE kemence a jelen legmodernebb innovációját nyújtja. Egy olyan nagyteljesítményű sütőről van szó, melynek a felépítése és a működése egyszerre ötvözi a tradicionális kemencét, a modern technikát és az egyszerű működést. Begyújtása automatikusan, fapellettel történik.

KENYERET ÉS SÓT AD AZ ISTEN

A kenyérsütés története megegyezik a kemence történetével:évezredek óta sül a kenyér, és ég az agyag a fatüzelésű kőkemencékben.
A kőkemence működésének alapelve egyszerű: a tűzifa által kiadott hőt a kő továbbítja a belső sütőtérbe. A megfelelő hőfok elérésekor a kenyértészta már betehető a sütőtérbe. A kő megtartja a hőt és átadja a sütőlapnak is. Ebben a formában a hőátadás az a termikus fizikai sugárzás, ami a kemencében való lassú sütéséhez vezet és nem a kíszárításhoz, amit például a légkeverésű sütő produkál.
A kemencés kenyér az elmúlt években komoly változáson és növekedésen ment keresztül, és számos kézműves pékségben jelent meg, és lehetőséget teremt arra, hogy a tradicionális gyártási folyamatokat ökológiai alapokra helyezze.
A kenyér nem egy egyszerű élelmiszer. Az ógermán eredetű szó a „brauda” a erjesztést, kelesztést jelent.
Mindegy, hogy vallási szimbólum, politika vagy üzlet, a kenyér része a kulturális identitásunknak. A kemencében sült kenyér az önmaga természetességében, az íze miatt uralkodik, amit a közvetlen természetes fából eredő hőnek köszönhet. A „kemencés kenyér” színes, testes, átfogó íze nem hasonlítható a „sima” sütőben készült kenyérrel.

FELHASZNÁLÓ BARÁT ÉS ALACSONY KÁROSANYAG KIBOCSÁJTÁS

A Wachtel cég pellet kemencéjének különlegessége a klasszikus fatüzelésű kemencén alapszik, samott téglával van kibélelve, ami a hőt kiválóan tartja.Az innováció fókusza pedig magán a befűtés ezközén van.Tüzelőfa helyett fapellettel és egy speciális fejlesztésű berendezéssel, úgynevezett alagútégővel működik.Semmilyen kézi eszköz nem szükséges, a fapellet teljesen automatikusan egy silóból kerül be az égőkamrába.

A pékek számára ez azt jelenti, hogy sokkal kényelmesebben végezhetik anélkül, hogy a kenyér ízének kemencés karaktere megváltozna.

A pelletel való fűtési technika lehetővé teszi az eredményes hőmérséklet szabályozást, és azt az eredményes működést ami bármikor megismételhető.Összehasonlítva a fapellettel működő sütőt a tradicionális fakemencével megállapítható, hogy az előbbi magasabb hatékonysággal és alacsony széndioxid kibocsájtással bír.

Láthatjuk, hogy a pellettel nem csak tisztábban lehet fűteni, de tisztábban lehet élni is!