A vidéki kisebb nagyobb települések mindennapos problémája a légszennyezés, főként a fűtésszezon beálltával. A legnagyobb problémát a levegőbe jutó füst koncentráción kívül az égetés során felszabaduló mérgező vegyületek nagy mennyiségű megjelenése okozza.

Sajnos mindennapos probléma, hogy érezzük a műanyag flakonok, gumi, háztartási szemét és mindenféle hulladék jellegzetesen fanyar és maró szagát. Belélegezve ezt a mérget érezhető ahogy szinte azonnal szétáradt bennünk. Marja a szemünket és készíti ki az idegeinket szinte robbanásszerűen.

tiszta futes 02A Levegő munkacsoport tanulmányai szerint a hulladékok égetésekor sokféle mérgező anyag szabadul fel. Ezek nagy koncentrációban azonnali halált is okozhatnak, kisebb koncentrációban megbetegítenek, magzatban-gyerekben fejlődési rendellenességet okoznak. A PVC égéstermékei közé tartozik például a foszgén vagy a dioxinok. A foszgén az első világháborúban harci gázként bevetve katonák ezreinek halálát okozta. A dioxinok egészségromboló hatása kiemelkedően sokrétű: nőknél meddőséget, torzszülött csecsemőket, férfiaknál impotenciát okoznak. Károsítják az immunrendszert és a hormonháztartást. A zsírszövetben elraktározódva felezési idejük 7–11 év.

A PVC-n kívül nagyon sokféle egyéb műanyagot használunk, mindenféle adalékanyagokkal. Az égéstermékek ártalmai is ennek megfelelően sokrétűek és súlyosak. Csak néhány példa: bőrirritáció, rák, idegrendszeri zavarok és következményeik, az immunrendszeri és hormonháztartási zavarok, meddőség, impotencia, fejlődési rendellenességek, magzati károsodás, veleszületett szívproblémák, asztma, fejfájás, vérsejtek károsodása, máj- és vesekárosodás, légzési elégtelenség, tüdőgyulladás, halál... !

Soroljuk még?

Egy döbbenetes adat szerint csak Magyarországon évente 14000 ember hal meg idő előtt a levegőszennyezés következtében. Gyerekeink élethosszát átlagosan 6-18 hónappal csökkentheti a szennyezett levegő.
A lakosság által használt tüzelőanyagok nem megfelelő minősége és az elavult tüzelőberendezések illetve a nem megfelelő tüzelési technológiák alkalmazása egyértelműen a légszennyezés növekedését idézték elő. A nagy mértékben elterjedt fa tüzelés mellett az utóbbi időben meg nőtt a lignit és barnaszén felhasználás is. Emellett a főként vidéki településeken jellemző hulladék égetés okozza a legnagyobb károkat. Változtatni kell a „minden ami éghető, azt el is tüzeljük” mentalitáson!

A nyár végi és őszi hónapokra jellemző avar égetés törvényi szabályozása megszületett, de a valóságban nem betartható rendelet. Mindaddig, amíg az avar tüzelés esetében is nyitott kiskapuk vannak, és annak ellenőrzésére nincs kiépített szervezet, addig ez csak papíron működő környezetvédelem.

A mérgeket a mi kéményünkből is messze viheti a szél. A kertünkben lecsapódó, az ajtón-ablakon, réseken át a lakásba kúszó égéstermékek nemcsak a saját kéményünkből származnak, hanem a szomszéd házból, a szomszéd utcából, a szomszéd faluból is. Mindezen okok miatt tiltja jogszabály a hulladékok, köztük a műanyaggal ragasztott pozdorja, festékes fa égetését is. A jogszabály megszegői 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak, vagy a Btk. 248.§-a alapján 5 évig terjedő szabadságvesztésre.

tiszta futes 03Mit tegyünk, ha valaki a környezetünkben műanyagot éget?

  • Mondjuk el milyen ártalmakkal jár a műanyagégetés.
  • A tűzoltóság (105) vagy rendőrség (107) segítségét kérhetjük. 
  • Forduljunk a járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz postai levélben. 

A közérdekű panasz bejelentése illetékmentes. A jogszabályok, melyekre hivatkozhatunk:

  • a 2004. évi XIX. törvény 141-143. §-a (közérdekű bejelentés),
  • az 1995. évi LIII. törvény 97. § (2) bekezdése (környezetkárosítás bejelentése),
  • és a 306/2010. kormányrendelet (ez szabályozza a levegő tisztaságát és tiltja a hulladékok égetését).